BeFunky Collage
ΣΙΝΕΜΑ

9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

29/10/2018

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Η τελετή λήξης του 9ου Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας με την απονομή των βραβείων στα δύο διαγωνιστικά του τμήματα, «Αφηγηματικά + Οχι» και «Πρώτη Ματιά» και την προβολή της κλασικής, αποκατεστημένης ταινίας «Μπελ Αντόνιο» του Μάουρο Μπολονίνι σε σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.
Το Φεστιβάλ που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 29 Οκτωβρίου, θα συνεχιστεί έως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου με επαναληπτικές προβολές επιλεγμένων προγραμμάτων.
Το Μεγάλο Βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Αφηγηματικά + Οχι αναδείχθηκε το «Once Upon a time in November» του Αντρέι Γιακιμόφσκι από την Πολωνία, με ήρωες τους άστεγους Μάρκι και Μουμ και τον σύντροφο της Μουμ – έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Μάτε. Μητέρα και γιος έχουν χάσει το διαμέρισμα που είχαν στο κέντρο της πόλης εξαιτίας των απάνθρωπων πολιτικών στέγασης που επιβάλλει το δημαρχείο. Η Μουμ χάνει ακόμη και τη θέση της στον ξενώνα για τους αστέγους, επειδή δεν επιτρέπεται ο Μάτε εκεί. Εκείνη όμως προτιμά να παραμείνει άστεγη παρά να εγκαταλείψει το αγαπημένο της κατοικίδιο…
Once Upon A Time in November
Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν προσεκτικά και τις εννέα ταινίες, καταλήξαμε στην ταινία με την μεγαλύτερη πολιτική και εικαστική συνάφεια ως προς τα ζωτικά προβλήματα της εποχής. Εντάσσει πραγματικά πλάνα διαμαρτυρίας με δεξιοτεχνικό τρόπο στη μυθοπλασία, με καλοφτιαγμένους χαρακτήρες και σχέσεις, χρησιμοποιεί τη ματιά του χαμένου σκύλου ως μέσο απεικόνισης όλων των διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων, εξυμνεί την ανθρώπινη ύπαρξη, που είναι ο πυρήνας της ταινίας, και κυρίως πετυχαίνει να δημιουργήσει ένα ριζοσπαστικό και συμπαγές κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, σε καιρούς ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αναταραχής, να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται η τέχνη που μετατρέπει τα ατομικό σε συλλογικό, χωρίς να παίρνει θέση αλλά προτείνοντας νέους τρόπους συνύπαρξης».

Ο νικητής κέρδισε 10.000 ευρώ σε post production services για την επόμενη ταινία του από την Authorwave.

Η επιτροπή απένειμε επίσης εύφημες μνείες στις ταινίες «Φούγκα» (Πολωνία, Τσεχία, Σουηδία) της Ανιέσκα Σμοτσίνσκα για την ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Γκαμπριέλα Μουσκάλα, «Γιάρα» (Λίβανος, Ιράκ, Γαλλία) του Αμπάς Φαντέλ και «Βασίλισσα του Φόβου» (Aργεντινή) των Βαλέρια Μπερτουτσέλι και Φαμπιάνα Τισκόρνια, για την ερμηνεία της Βαλέρια Μπερτουτσέλι.

Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι Εύα Oρμπανς (επιμελήτρια), Iόλη Ανδρεάδη (σκηνοθέτρια), Μαγιού Τρικεριώτη (σκηνογράφος), Μαρκ Ράπαπορτ (σκηνοθέτης) και Μενέλαος Καραμαγγιώλης (σκηνοθέτης, σεναριογράφος).

The Image You Missed 607

Το βραβείο του τμήματος Πρώτη Ματιά απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Η Εικόνα που Εχασες» του Ντόναλ Φόρμαν (Ιρλανδία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο), ένα κινηματογραφικό δοκίμιο του δημιουργού για τον πατέρα του με τον οποίο είχε ελάχιστη επαφή. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο ιρλανδο-αμερικανός ΜακΚέιγκ (1948-2008) έκανε ταινίες για τη σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία και άφησε πίσω του ένα οπτικό αρχείο τριάντα ετών. Τις εικόνες αυτές χρησιμοποιεί ο Φόρμαν για να μάθει τι κοινό έχει με τον πατέρα του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής «το βραβείο απονέμεται στην ταινία “Η Εικόνα που Εχασες”, η οποία, συνθέτοντας δημιουργικά τις εικόνες του παρελθόντος με τις εικόνες του παρόντος, καταφέρνει να συνδέσει το προσωπικό τραύμα με το τραύμα μιας ολόκληρης χώρας».

Η νικήτρια ταινία εξασφάλισε εμπορική διανομή σε κινηματογράφους τέχνης στην Ελλάδα

Εύφημο μνεία απέσπασαν οι ταινίες: «Φάουστ» της Aντρεα Μπούσμαν (Μεξικό, Καναδάς) και το «Περιστέρι» (Τουρκία) για την ερμηνεία του Κεμάλ Μπουράκ Αλπερ.

Την κριτική επιτροπή της «Πρώτης Ματιάς» αποτελούσαν ο Αγγελος Φραντζής (σκηνοθέτης), ο Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης) και ο Χέλμουτ Βιτς (κινηματογραφιστής, παραγωγός)

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio