loukas_katsikas_pepper_guest_list

Ο ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ

Κάθε εβδομάδα ένας φίλος του Pepper 96.6 γιορτάζει μαζί μας τα 10 χρόνια του σταθμού, αφιερώνοντας αγαπημένα του τραγούδια. Αυτή την εβδομάδα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival. 

14/06/2021

Λίγες ώρες πριν την πανηγυρική έναρξη του 11ου Athens Open Air Film Festival, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία “Άσπρο Πάτο”, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, μας στέλνει τη δική του playlist, αφιερώνοντάς τη στο αγαπημένο του Μέσο: το ραδιόφωνο, που λειτούργησε ως φωτεινός φάρος οδηγώντας τον στις όχθες της καλής μουσικής. Πατήστε το play και ραντεβού στις κινηματογραφικές βραδιές του Athens Open Air Film Festival, κάτω απ’ τα αστέρια του αττικού ουρανού.

«Αν μεγάλωνες στην επαρχία των αρχών της δεκαετίας του ’80, μοναδική συντροφιά σου στην Κωμόπολη Όπου Δεν Συμβαίνει Τίποτα, και επαφή σου με τον έξω κόσμο, ήταν το ραδιόφωνο. Εάν δεν υπήρχε αυτό, για να δείξει σε αμέτρητα παιδιά όπως εγώ ότι ένα ολόκληρο, συναρπαστικό σύμπαν βρισκόταν πέρα από τα σύνορα των μικρών μας πόλεων, των ασφυκτικών μας χωριών, των μικροαστικών μας διαμερισμάτων, δεν ξέρω τι άνθρωπος θα ήμουν σήμερα.

Σίγουρα πιο φτωχός και ανυποψίαστος θα ήμουν. Γιατί το ραδιόφωνο μου δίδαξε μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα με τα οποία πορεύτηκα αργότερα στη ζωή και με καθησύχασε πως οτιδήποτε κι αν επιφύλασσε το μέλλον, πολύτιμες πυξίδες μου θα είχα πάντα κάποιες ταινίες και βιβλία, μερικούς δίσκους, κάμποσες ποπ αναφορές για μένα και τους φίλους μου.

Μιλάω, φυσικά, για μια εποχή χωρίς τη ζαλάδα του ίντερνετ, χωρίς ανυπόφορες playlists, με προσωπικότητες και μούρες συναρπαστικές πίσω από τα μικρόφωνα και όχι τον καθένα με την όποια γνώμη του-μια τυραννία από την οποία πολύ φοβάμαι πια ότι ποτέ δεν θα ξεφύγουμε. Αν έπλεες τότε στον ανοιχτό ωκεανό των ερτζιανών, έπλεες ασφαλής και ήταν πολύ πιθανό να κατέληγες σύντομα σε κάποια παρήγορη ραδιοφωνική όχθη, όπως ένα απόγευμα του 1983 βρέθηκα κι εγώ ισόβια στην «όχθη» του Γιάννη Πετρίδη και της εκπομπής στην οποία χρωστάω τη μουσική αγωγή μου.

Ακόμη και τώρα, ωστόσο, σε καιρούς ομολογουμένως πιο άχαρους και χαοτικούς, στοιχηματίζω ότι θα υπάρχει ακόμη εκεί έξω κάποιος φωτεινός φάρος, να οδηγεί τα πλοία-ακροατές σε ασφαλείς και φιλόξενες ακτές. Μπορεί αυτός ο φάρος να είναι ο Pepper; Αυτό θα του ευχηθώ για τα δέκατα γενέθλιά του. Όσο για τα κομμάτια στην playlist που με χαρά μοιράζομαι τώρα μαζί σας, όλα τους σχηματίζουν μια νοητή μουσική γραμμή που με έφτασε από την εφηβεία μου στο σήμερα. Όλα τους τα έμαθα ακούγοντας ραδιόφωνο. Και όλα τους με βοήθησαν να μεγαλώσω και να φτάσω ευτυχισμένος ως εδώ».

-Λουκάς


*Στη βραδιά της πρεμιέρας του φεστιβάλ, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, θα κάνει την πανελλήνια πρώτη της η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Thomas Vinterberg «Άσπρο Πάτο», ενώ το κοινό της προβολής θα υποδέχεται μουσικά το βανάκι του Pepper 96.6!

Σε όλες τις προβολές, που θα πραγματοποιηθούν εξασφαλίζοντας την αρτιότερη οπτικοακουστική εμπειρία και, φυσικά, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τις αποστάσεις, όπως αυτά προβλέπονται για τα θερινά σινεμά, η είσοδος είναι ελεύθερη και θα εξασφαλίζεται με δωρεάν δελτία, που οι θεατές μπορούν να προμηθεύονται με ηλεκτρονική προκράτηση, τρεις ημέρες πριν την προβολή στο www.aoaff.gr.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio