aris_biniaris_pepper966
Ο PEPPER 96.6 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ

Ο Άρης Μπινιάρης στον Pepper 96.6

Το χάσατε; Ή θέλετε να το ακουσετε ξανά; Η ραδιοφωνική συνάντηση του Γιώργου Μουχταρίδη με τον Άρη Μπινιάρη υπάρχει σε podcast.

22/11/2021

Ο ταλαντούχος και πολυσυζητημένος νέος σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης έρχεται στον Pepper 96.6, αυτή την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 στις 11 το πρωί, καλεσμένος του Γιώργου Μουχταρίδη.

Αφορμή – μεταξύ άλλων –  η παράσταση «Η Φάρμα των ζώων» του Τζώρτζ  Όργουελ που σκηνοθετεί φέτος στο Εθνικό Θέατρο. Από που ξεκίνησε την καριέρα του ο Άρης Μπινιάρης; Πως βλέπει το θέατρο και την τέχνη; Τι σχέση έχει με τη μουσική και ποιο πιστεύει ότι είναι το μέλλον του πολιτισμού στην Ελλάδα;

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλεσμένους, αυτή την Παρασκευή 26/11 στον αέρα του Pepper 96.6 στις 11 π.μ.

Ο Άρης Μπινιάρης είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, δραματουργός.

Γεννήθηκε το 1981 στο Μαρούσι.

''Η ασχολία της οικογένειάς σου με το θέατρο πολλές φορές είναι ένας λόγος για να μην ασχοληθείς με αυτό, αλλά μεγαλώνοντας, μετά τα 18, είπα «θέλω να κάνω θέατρο επειδή μου αρέσει'' 

Μεγάλωσε στον Πειραιά και ξεκίνησε τη θεατρική του εκπαίδευση και δραστηριότητα το 1999 κάνοντας θέατρο δρόμου. Μέχρι το 2005 ενσωμάτωσε, ως ηθοποιός, σύγχρονες τεχνικές (ξυλοπόδαρα, fire juggling, υποκριτική θεάτρου δρόμου), σε απαιτητικά, ως προς την ακρίβεια της εκτέλεσής τους, θεάματα δρόμου.

''Το θέατρο δρόμου λειτούργησε για μένα πραγματικά σαν σχολείο. Καλείσαι να ενσωματώσεις ως ηθοποιός και περφόρμερ σύγχρονες τεχνικές σε απαιτητικά ως προς την ακρίβεια της εκτέλεσής τους θεάματα'' 

Συνεργάστηκε, ως ηθοποιός, με τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη στην παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος» στον πρωταγωνιστικό ρόλο (ΔΗΠΕΘΕ Χίου 2007, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας 2007, Παλλάς 2007).

Σκηνοθέτησε και πήρε μέρος ως ηθοποιός στις παραστάσεις «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (Θέατρο Χυτήριο 2007, Θέατρο του Νέου Κόσμου 2007-2008) και «Βάκχες» του Ευριπίδη (Βiοs 2010), όπου εστίασε στη μουσικότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και αξιοποίησε τη διάδραση και απήχησή της στα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού.

Συνεργάστηκε επίσης, ως ηθοποιός, με τις Άντζελα Μπρούσκου και Όλια Λαζαρίδου στην παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρ. Ατάιντε (Απλό Θέατρο Αντώνη Αντύπα 2008).

''Αποφεύγω να αυτοπροσδιορίζομαι ως ροκ δημιουργός. Δεν έχω κάποια αγωνία να καταταγώ σε κάποιο είδος θεάτρου. Με τρομάζουν οι ταμπέλες'' 

Σκηνοθέτησε και πήρε μέρος ως ηθοποιός στην παράσταση «Το θείο τραγί» του Γ. Σκαρίμπα (Bios 2012-2014, Φεστιβάλ Αθηνών 2014, Θέατρο Λευτέρης Βογιατζής 2014-2015). Η ανάδειξη του μυθιστορήματος του Σκαρίμπα, με τη μορφή συναυλιακής θεατρικής αφήγησης, συνοδεία ζωντανής ροκ μουσικής, δημιούργησε μια φόρμα που χρησιμοποίησε και στην επόμενη παράστασή του, «Το ’21», μια συρραφή, από τον ίδιο, αυθεντικών κειμένων των χρόνων της επανάστασης του 1821 (Φεστιβάλ Αθηνών 2015, Gazarte 2015-2016).

''Η σχέση μου με τη μουσική είναι καταλυτικής σημασίας για τις παραστάσεις μου και ορίζει την ποιότητα της σχέσης μου με την τέχνη στο σύνολό της. Η μέχρι τώρα εργασία μου στο θέατρο εστιάζει και αξιοποιεί τη μουσική σαν όχημα για τη θεατρική δράση'' 

Η μέχρι τώρα εργασία του στο θέατρο αναδεικνύει τα ποιητικά έργα, τόσο ως θεατρικά όσο και ως μουσικά δρώμενα, όπου ο ήχος, ο ρυθμός, η μουσικότητα του λόγου και η τέχνη του ηθοποιού γίνονται το όχημα του θεατή-ακροατή για την κατανόηση και την δυναμική πρόσληψη των νοημάτων του έργου.

''Το μότο μου είναι αυτό που έλεγε ο Lemmy: «Βorn to lose, live to win»''

Δείγματα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Ξύπνα Βασίλη (Εθνικό, 2018), την οποία σκηνοθετεί  φέτος στο θέατρο Ιλίσια, Βάκχες (Στέγη, 2018), Ύψωμα 731 το (2019), Το Θείο Τραγί (Θέατρο Πορεία, 2017), Πέρσες (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου,2017), Ο χορός της φωτιάς (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 2019), Ηλέκτρα (Θέατρο Τέχνης, 2020), Προμηθέας Δεσμώτης (2021).

Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα διδάσκει υποκριτική με όχημα το τραγούδι στη Δραματική Σχολή Αρχή της Νέλλης Καρά και στον πολυχώρο Quilombo.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio