epistrofi_sti_seoul_nyxtew_premieras
ΣΙΝΕΜΑ

Νύχτες Πρεμιέρας: Καλύτερη ταινία η «Επιστροφή στη Σεούλ»

Παράταση του φεστιβάλ, με 15 επαναληπτικές προβολές από την Δευτέρα 10 έως και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστυ.

10/10/2022

H ταινία «Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας κατά την τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε (8/10) στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

“Λένε ότι ενώ όλα είναι εύθραυστα και στιγμιαία και θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε ένα δευτερόλεπτο, οι μητέρες και τα παιδιά είναι για πάντα. Είναι η βάση της ανθρώπινης εμπειρίας, της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι θα απογίνουν εκείνοι που δεν έχουν μητέρα; Εκείνοι των οποίων οι μητέρες αρνήθηκαν να γίνουν μητέρες τους; Που αρνήθηκαν να τα μεγαλώσουν ως παιδιά τους και συνεχίζουν να αρνούνται να τα γνωρίσουν; Πώς θα μάθουν να περπατούν και να μιλούν; Πώς θα χορέψουν και πώς θα κάνουν σεξ; Πώς θα αγαπήσουν και θα μισήσουν; Ίσως με αυτή την αγωνιώδη ελευθερία των αιωνίως αδίστακτων, για τους οποίους, όπως λέει και η ίδια η ταινία, τα πάντα μπορούν να εξαφανιστούν σε μια στιγμή”.

Mε αυτά τα λόγια η κριτική επιτροπή απένειμε το μεγάλο βραβείο, τη Χρυσή Αθηνά, στην “Επιστροφή στη Σεούλ”.

 

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών απονεμήθηκε στην ταινία «1976» της Μανουάελα Μαρτέλι. «Θέλαμε να επιβραβεύσουμε μια σκηνοθέτιδα που έχει διατυπώσει μια πραγματική κινηματογραφική πρόταση, υπογράφοντας μια όμορφη μελέτη χαρακτήρων και χτίζοντας έναν φιλόδοξο αισθητικό και αφηγηματικό χώρο μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που πραγματεύεται έξυπνα το ζήτημα του ολοκληρωτισμού» σημείωσε η κριτική επιτροπή.

 

Το Βραβείο Σεναρίου δόθηκε στους Σαΐμ Σαντίκ και Μάγκι Μπριγκς για το «Joyland». «Σε μια εποχή που τα όρια των φύλων αμφισβητούνται πιο ριζικά από ποτέ, αυτό το σενάριο βυθίζεται στα αγωνιώδη διλήμματα των καθημερινών ανθρώπων που εμποδίζονται συνεχώς και μοιραία να εξερευνήσουν τις αληθινές τους επιθυμίες και να βιώσουν μια ελεύθερη, χαρούμενη και περιπετειώδη ύπαρξη» ανέφερε η κριτική επιτροπή.

 

Η ταινία «Μπλε Καφτάνι» (The Blue Caftan) της Μαριάμ Τουζανί κέρδισε το Βραβείο Κοινού Fischer, καθώς και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ). «Επιλέξαμε να δώσουμε το βραβείο σε μια ταινία, στην οποία η σκηνοθέτις, με ριζοσπαστική κριτική διάθεση, αντιμετωπίζει μια σύνθετη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα και παρουσιάζει εξαιρετικά τους έμφυλους διαχωρισμούς. Έτσι καθιστά για το ευρωπαϊκό κοινό την ταινία της αντίδοτο στον οριενταλισμό» αναφέρει μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της η ΠΕΚΚ.

 

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ

Το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο “Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία” (All the Beauty and the Bloodshed) της Λόρα Πόιτρας που αφηγείται την ταραχώδη ζωή και το έργο της κορυφαίας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν. Η ταινία κέρδισε και το Χρυσό Λέοντα στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.

Ειδική μνεία στην ταινία “Ενεχυροδανειστήριο” του Λούκας Κοβάλσκι “για το βαθύτατα μαύρο χιούμορ του και το ειλικρινές πορτραίτο καθημερινών ανθρώπων που δείχνει πραγματική ενσυναίσθηση για τους συγκινητικούς χαρακτήρες του”.

Βραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος “Ελληνικές Μικρές Ιστορίες”

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στο “5 p.m. Seaside” του Βάλεντιν Στέισκαλ. “Μια ταινία με λιτή και απέριττη αφήγηση και ταυτόχρονα εντυπωσιακή και βαθιά σε όλα τα επίπεδα” ανέφερε η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τον σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη (πρόεδρος), τους ηθοποιούς Αντίνοο Αλμπάνη και Ταμίλα Κουλιέβα, την εκπρόσωπο πωλήσεων της Heretic Outreach Χριστίνα Λιάπη και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου.

Οι νικητές της κατηγορίας:

Χρυσή Αθηνά: “5 μ.μ. Παραλία” (Βαλεντίν Στέισκαλ)
Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Μάγμα (Λία Τσάλτα)
Καλύτερη σκηνοθεσία: Θανάσης Τρομπούκης (“Under the Lake”)
Καλύτερο σενάριο: Θάνος Τοκάκης (“Tokakis ή What’s My Name”)
Υποτροφία Σχολής Σεναρίου ANT1: Μελίνα Λουκανίδου (“Φωτοευαισθησία”)
Καλύτερη ανδρική ερμηνεία: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (“5 μ.μ. Παραλία”)
Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα (“Airhostess-737”)
Onassis Award: Pendulus (Δημήτρης Γκότσης)

Λίγες «Νύχτες» ακόμη!

Λίγο πριν πέσει η αυλαία του φετινού 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας, ανακοινώνεται η παράτασή του με 15 επαναληπτικές προβολές από την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στους κινηματογράφους Ιντεάλ και Αστυ.

Οι προβολές περιλαμβάνουν μια επιλογή από το πετυχημένο μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ στο «Νέο Χόλιγουντ» καθώς και τρεις προβολές που γίνονται κατόπιν απαίτησης του κοινού: το ντοκιμαντέρ «Εννιο» του Τζουζέπε Τορνατόρε, μετά την ενθουσιώδη προβολή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το «Θεοί και Δαίμονες» του Μπιλ Κόντον (ένα ισχυρό sold out από το αφιέρωμα Queer Britannia) και το πολύκροτο «Η Μαμά και η Πουτάνα» του Ζαν Εστάς στην πρόσφατη ψηφιακή του αποκατάσταση.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των επαναληπτικών προβολών μπορείτε να το βρείτε εδώ.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio