NEWS

Neil Young και Joni Mitchell εκτός Spotify

Οι δύο Καναδοί μουσικοί Neil Young και Joni Mitchell αποσύρουν τον κατάλογό τους από τη σουηδική πλατφόρμα streaming ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού το Spotify φιλοξενεί τον κωμικό Joe Rogan, που κατηγορείται για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό.

31/01/2022

«Ή θα έχουν τον Rogan, ή τον Young», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 76χρονος μουσικός την προηγούμενη εβδομάδα, απευθυνόμενος στο Spotify και αναφερόμενος στην περίπτωση του κωμικού Joe Rogan, το podcast του οποίου μετρά περίπου 11 εκατομμύρια ακροατές ανά επεισόδιο, με τον παρουσιαστή να κατηγορείται για παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid-19.

Ο Rogan είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς παρουσιαστές στις ΗΠΑ, με τους New York Times να χαρακτηρίζουν τις εκπομπές του ως «από τα πιο καταναλωμένα μιντιακά προϊόντα στον πλανήτη». Η εκπομπή «The Joe Rogan Experience» μεταδίδεται αποκλειστικά στο Spotify, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα στον κόσμο, με τη σουηδική πλατφόρμα να έχει αγοράσει τα δικαιώματα του προγράμματος για 100 εκατομμύρια δολάρια το 2020.

Ο παρουσιαστής έχει κατηγορηθεί πολλάκις για διάδοση fake news σχετικά με τον κορωνοϊό, ενώ βρέθηκε θετικός στη νόσο το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνυμα, καλεσμένος ήταν ο λοιμωξιολόγος Dr. Robert Malone, ο οποίος έχει εκδιωχθεί από το Twitter για παραπληροφόρηση που αφορά τον Covid.

Με ανοιχτή επιστολή του, o Neil Young ζήτησε από τους εκπροσώπους και τη δισκογραφική του εταιρεία να κατεβάσουν το μουσικό του κατάλογο από την πλατφόρμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού οι ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια «ενδέχεται να προκαλέσουν θάνατο σε όσους πιστεύουν την παραπληροφόρηση που διαδίδεται».

«Το Spotify έχει την ευθύνη να ελέγχει τη διάδοση ψευδών πληροφοριών στην πλατφόρμα, αλλά η εταιρεία φαίνεται πως δεν έχει τέτοια πολιτική», δήλωσε ο μουσικός, και έδωσε τελεσίγραφο στην πλατφόρμα να αφαιρέσει είτε τη μουσική του είτε το podcast του Rogan.

«Θέλουμε όλο το μουσικό και ηχητικό περιεχόμενο του κόσμου να είναι διαθέσιμο στους χρήστες του Spotify. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη για την εξισορρόπηση τόσο της ασφάλειας των ακροατών όσο και της ελευθερίας των δημιουργών. Έχουμε εφαρμόσει λεπτομερείς πολιτικές περιεχομένου και έχουμε αφαιρέσει περισσότερα από 20.000 επεισόδια podcast που σχετίζονται με την Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της σουηδικής πλατφόρμας.

«Λυπούμαστε για την απόφαση του Neil να αφαιρέσει τη μουσική του από το Spotify, αλλά ελπίζουμε να τον καλωσορίσουμε ξανά σύντομα», ανέφεραν σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από τους New York Times και τη Hollywood Reporter.

Πάντως, ο Neil Young δεν είναι ο μόνος που αντιτίθεται στην υποστήριξη της πλατφόρμας σε τέτοιου είδους παραπληροφόρηση, αφού πριν από μερικές εβδομάδες περίπου 270 γιατροί, επιστήμονες, καθηγητές και επαγγελματίες υγείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εκπομπές αυτές στο Spotify σε ανοιχτή επιστολή.

Μάλιστα, ο Π.Ο.Υ ευχαρίστησε τον μουσικό που αντιτίθεται στις ανακρίβειες που αφορούν στους εμβολιασμούς, με τον γενικό διευθυντή να τουιτάρει ότι όλοι παίζουμε σημαντικό ρόλο για το τέλος της πανδημίας.

Στη συνέχεια, η μεγάλη Joni Mitchell έδειξε την υποστήριξή της στο Neil Young, αποσύροντας επίσης τη μουσική της από την πλατφόρμα streaming. «Ανεύθυνοι διαδίδουν ψεύδη που κοστίζουν τη ζωή σε ανθρώπους. Είμαι αλληλέγγυα στο ζήτημα αυτό με τον Neil Young και με την παγκόσμια επιστημονική και ιατρική κοινότητα», ανακοίνωσε η 78χρονη Καναδή, που μετρά στο Spotify 3,7 εκατομμύρια συνδρομητές σε μηνιαία βάση ―ενώ οι επιτυχίες της Big Yellow Taxi και A Case of You έχουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια streams στην πλατφόρμα.

Αξίζει να αναφερθεί πως η απόσυρση από το Spotify αναμένεται να κοστίσει στους μουσικούς πάνω από το 50% των εσόδων streaming, σύμφωνα με το THR, με τον Young να δηλώνει πως θα ήταν επίσης μια τεράστια απώλεια για τη δισκογραφική εταιρεία, συμπληρώνοντας όμως πως δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να υποστηρίζει την απειλητική για τη ζωή παραπληροφόρηση του Spotify στο μουσικόφιλο κοινό.

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio