massive_attack
NEWS

Massive Attack κατά κλιματικής κρίσης

Η μπάντα από το Λονδίνο φέρνει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν την ανάγκη για αλλαγές στη μουσική βιομηχανία, ή τουλάχιστον σε όσες πρακτικές της επιβαρύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

07/09/2021

Τι περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφήνουν οι παγκόσμιες περιοδείες των μεγάλων ονομάτων της μουσικής βιομηχανίας; Πόσο επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα οι μετακινήσεις των fans από τα σπίτια τους ως τα live venues της πόλης τους; Και πόσο χρειάζεται στ’ αλήθεια να πηγαινοέρχεται όλος αυτός ο εξοπλισμός που κουβαλούν μαζί τους οι μπάντες στις τουρνέ τους; Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Tyndall, Κέντρο Ερευνών για την Κλιματική Αλλαγή, οι Massive Attack έψαξαν απαντήσεις σε ακριβώς αυτά, αλλά και πολλά ακόμα ερωτήματα, μέσω έρευνας σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα της live μουσικής.

Η έρευνα, την οποία ζήτησαν οι Massive Attack το 2019 διαθέτοντας δεδομένα από τις δικές τους περιοδείες, σήμερα προτείνει λύσεις για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλούν οι συναυλίες, δημοσιεύοντας σήμερα έναν «οδικό χάρτη» προς πράσινες συναυλιακές πρακτικές.

«Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ένα σήμα κινδύνου για την ανθρωπότητα. Πρέπει να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη», δηλώνουν οι Robert “3D” Del Naja, Adrian “Tricky” Thaws και Grant “Daddy G” Marshall, που μάλιστα, μέσω του del Naja και ανακοινώνοντας την έναρξη της έρευνας, ξεκαθάριζαν στην The Guardian πως η μπάντα είχε αποφασίσει να σταματήσει εντελώς τις περιοδείες, όταν συνειδητοποίησαν πόσο βλαβερές είναι για το περιβάλλον.

The wheel keeps turning, the sky’s rearranging
Look, my son, the weather is changing

Όσο για τις προτάσεις του Ιδρύματος Tyndall, είναι ποικίλες και ενδιαφέρουσες: η χρήση γεννητριών που χρησιμοποιούν diesel βενζίνη στα φεστιβάλ θα μπορούσε να μειωθεί ―κάτι που είναι βιώσιμο ως το 2025. Επιπλέον, η πολυτέλεια των ιδιωτικών τζετ για τους καλλιτέχνες δεν αποτελεί προτεραιότητα σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, ενώ το ταξίδι με μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμα και ηλεκτρικά οχήματα θα ήταν σίγουρα πολύ πιο φιλικά για το περιβάλλον.

Φυσικά, οι καλλιτέχνες δεν είναι οι μόνοι που ζημιώνουν το περιβάλλον με τις μετακινήσεις τους: όποιος έχει επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά το Rockwave Festival γνωρίζει πολύ καλά το μποτιλιάρισμα που συμβαίνει έξω από το Terra Vibe καθώς το πλήθος προσπαθεί να γυρίσει σπίτι. Η πρόταση για μεταφορικά μέσα ειδικά για τη μετάβαση και την αποχώρηση του κοινού από τους συναυλιακούς χώρους είναι μία ακόμη από τις προτεινόμενες λύσεις, η οποία φαίνεται απόλυτα λογική και σε μερικά φεστιβάλ πράγματι τηρείται, αν και όχι εξ ολοκλήρου.

Και δεν είναι μόνο η μετακίνηση των ανθρώπων που χρειάζεται τροποποιήσεις· πρόβλημα αποτελεί και η μεταφορά του συναυλιακού εξοπλισμού, κάτι που θα λυνόταν με ένα είδος τυποποίησής του ―ένα μοντέλο «plug and play». Σύμφωνα με την έρευνα, αν όλα αυτά εφαρμοστούν από κοινού, θα μπορούσαν παράλληλα να υποστηριχθούν και οι μικρότερες αίθουσες σε όλους τους τομείς.

Ένας ακόμη πιο φιλόδοξος στόχος είναι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω project τα οποία θα υποστηρίζουν τη γενική απανθράκωση του ηλεκτρισμού· οι καλλιτέχνες θα πρέπει να σχεδιάζουν τις περιοδείες του λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον αντίκτυπο στο περιβάλλον ―από τις διαδρομές, τις αίθουσες, τη μεταφορά και τον εξοπλισμό, μέχρι και το πρόμο σε οικολογικό χαρτί! Κι αν ακούγονται όλα αυτά υπερβολικά, δεν πειράζει. Είναι σημαντικό να έχουμε υψηλούς στόχους, κι ας καταφέρουμε έστω και ένα μικρό ποσοστό ―κατά την κλισέ κι όμως ενθαρρυντική φράση, «στόχευσε στο φεγγάρι, κι ακόμα κι αν αποτύχεις, θα καταλήξεις ανάμεσα στ’ αστέρια».

Μάλιστα, σε μια στοχευμένη αναφορά, ένας οργισμένος Robert del Naja δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να κάνουν μόνο οι καλλιτέχνες τέτοιες προσπάθειες: «Οι εταιρείες μοιάζουν να μην έχουν κανένα πρόβλημα να παίρνουν επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις, αλλά πού είναι το πλάνο για πράσινες επενδύσες […] στη βιομηχανία της live μουσικής που αποφέρει £4.6 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο και απασχολεί περισσότερους από 200.000 ανθρώπους; Απλώς δεν υπάρχει».

Πάντως, μετά τη δημοσίευση της έρευνας, οι Massive Attack έχουν σχεδιάσει έξι μοντέλα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, τα οποία θα δοκιμαστούν στην περιοδεία τους το 2022. Έχουν επίσης συνδεθεί με τον επιχειρηματία Dale Vince, γνωστό για την πράσινη δράση του, και την εταιρεία Ecotricity, στοχεύοντας στην εκπαίδευση του προσωπικού τέτοιων εκδηλώσεων να βρίσκει λύσεις στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος ―λύσεις που φτάνουν ως και τη vegan κουζίνα στις συναυλίες…

Αυτό το έμαθες;

Οι ABBA επιστρέφουν μετά απο 40 χρόνια

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio