Αμάντα_Γεωργιάδη_Tenfjord
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Amanda Tenfjord/Γεωργιάδη μας πάει Eurovision

Η 24χρονη Αμάντα Γεωργιάδη ή Amanda Tenfjord θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 66ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2022 στο Τορίνο της Ιταλίας.

16/12/2021

Ανάμεσα σε 40 τραγούδια από 26 καλλιτέχνες και δύο μπάντες, η επταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης της ΕΡΤ κατέληξε στις πέντε καλύτερες υποψηφιότητες με ερμηνευτές τους Good Job Nicky, Joanna Drigo, Ilias Kozas, Lou is και Amanda Tenfjord, επιλέγοντας την τελευταία για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 66ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Ακόμα δε γνωρίζουμε το τραγούδι που θα ταξιδέψει στο Τορίνο της Ιταλίας το Μάιο του 2022, αλλά τα μέχρι τώρα βήματα της μουσικού μας προκαταβάλλουν για κάτι πολύ δυνατό. Ξέρουμε πως πρόκειται για ένα δυναμικό, μελωδικό κομμάτι δικής της σύνθεσης, εμπνευσμένο από ένα δυνατό γεγονός που συνέβη στη ζωή της, το χωρισμό της μετά από μια μακροχρόνια σχέση. Στην παραγωγή του τραγουδιού βρίσκουμε το Νορβηγό παραγωγό Bjørn Helge Gammelsæter, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια θα αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός και τη σκηνοθεσία του μουσικού βίντεο ο γνωστός από την περσινή συμμετοχή και της Stefania, Κώστας Καρύδας.

Η Αμάντα Γεωργιάδη γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Ιωάννινα, ενώ στην ηλικία των τριών ετών μετακόμισε με την οικογένειά της στην επαρχία Møre og Romsdal της Νορβηγίας, στο χωριό Tenfjord, απ’ όπου πήρε και το καλλιτεχνικό της επίθετο. Εκεί, σε ηλικία 5 ετών η Αμάντα ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και ερωτεύτηκε τη μουσική, συνθέτοντας τα πρώτα της τραγούδια στην εφηβεία. Αν και στα 18 της πέρασε στην ιατρική σχολή, δεν εγκατέλειψε την αγάπη της για τη μουσική.

Σε ένα από τα μουσικά φεστιβάλ στα οποία συμμετείχε, η Αμάντα τράβηξε το ενδιαφέρον της μεγάλης δισκογραφικής εταιρίας Propeller Records, μέσω της οποίας έμελλε να κυκλοφορήσει το πρώτο της EP με τίτλο «First Impression» το 2018 ―ντεμπούτο που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από το σκανδιναβικό τύπο.

Αργότερα, το single Then I Fell in Love έκανε την Αμάντα και το χωριό Tenfjord να γνωρίσουν μεγάλη δημοσιότητα, αφού παρέμεινε για περισσότερες από 20 εβδομάδες στο επίσημο Top 10 Radio Chart της Νορβηγίας. Το 2020, το τραγούδι της Troubled Water ακούστηκε στην εφηβική τηλεοπτική σειρά του Netflix, «Spinning Out» του Netflix, κερδίζοντας αρκετά Shazam hits για την τραγουδοποιό, και βάζοντάς τη στο δρόμο για διεθνή αναγνώριση.

Μέσα στο 2021, η Αμάντα κυκλοφόρησε ένα ακόμη EP μέσω της Propeller Records, το «Miss The Way You Missed Me» που περιλαμβάνει τη ραδιοφωνική της επιτυχία, αλλά και τέσσερα ακόμη πολύ όμορφα, συναισθηματικά και μπιτάτα κομμάτια.

Πριν λίγους μήνες, η 24χρονη κυκλοφόρησε το νέο της single Promises σε συνεργασία με έναν από τους πιο αγαπητούς και δημοφιλείς καλλιτέχνες στην Σκανδιναβία, Thomas Dybdahl, και το τραγούδι κέρδισε μια λίστα στις σημαντικότερες λίστες του Spotify σε όλη τη Σκανδιναβία και συγκεκριμένα στην Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία.

Η Αμάντα έχει κερδίσει το βραβείο «Role Model» στο φεστιβάλ byLarm, ενώ έχει κατά καιρούς εμφανιστεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά σόου της Νορβηγίας, από το «Lindmo» της δημόσιας τηλεόρασης NRK, μέχρι το χιουμοριστικό «p3aksjone». Έχει επίσης εμφανιστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης: το Reeperbahn Festival στο Βερολίνο, το Iceland Airwaves στο Ρέικιαβικ, το The Great Escape στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου και το Eurosonic στην Ολλανδία. Το 2020 θα εμφανιζόταν στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Σκανδιναβίας, Roskilde, το οποίο όμως ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική της πορεία, η Αμάντα συνεχίζει τις σπουδές της στην ιατρική, κάνοντας αυτό το διάστημα την πρακτική της σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Νορβηγίας για ασθενείς με COVID-19.


 

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio