NEWS

Βόλτα στο Διαδίκτυο

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων, τι σημαίνει η πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο και τι σκαρώνουν Patti Smith και Thom Yorke;  

Αν αναρωτιέστε σε τι κατάσταση βρίσκεται η Notre Dame δυο χρόνια μετά την πυρκαγιά, πόσο πιο δημιουργική μπορεί να γίνει η – 74χρονη σήμερα – Patti Smith, ποιο είναι το πιο πρόσφατο διαμάντι στη «δημόσια βιβλιοθήκη» των Radiohead και τι σημαίνει η πρόσφατη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο, σας τα συγκεντρώσαμε όλα εδώ. Άρθρα, βίντεο και εικόνες από την εβδομάδα που πέρασε, για να μη χάνεστε στο διαδίκτυο.

Notre Dame

Δυο χρόνια έκλεισαν στις 15 Απριλίου από την καταστροφική φωτιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, με τις εικόνες της κατάρρευσης της στέγης και του χαρακτηριστικού καμπαναριού της,  να κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι εγκληματολογικές έρευνες δε φαίνεται να έχουν καταλήξει ακόμα στα αίτια της πυρκαγιάς, ούτε στο πώς άναψε η πρώτη σπίθα. 

Οι εργασίες ανακατασκευής του Ναού συνεχίζονται με καθυστερήσεις, που οφείλονται εν μέρει και στην πανδημία, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα παράδοσης της Notre Dame το 2024, για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Όπως όλοι συνηγορούν ωστόσο, ακόμη και αν ανοίξει τότε για το κοινό, οι εργασίες θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό στη συνέχεια, ίσως για χρόνια. Οι εικόνες από τους εργάτες που κρέμονταν με σκοινιά για να προσεγγίσουν και να καθαρίσουν τους 300 τόνους καμένης σκαλωσιάς, είναι εντυπωσιακές και δηλωτικές του εξαιρετικά δύσκολου εγχειρήματος.

Η ιδέα δημιουργίας ενός πιο σύγχρονου αρχιτεκτονικά καμπαναριού εγκαταλείφθηκε γρήγορα και τελικά θα κατασκευαστεί ένα ακριβές αντίγραφο του καμπαναριού που είχε χτίσει ο Viollet-le-Duc στα μέσα του 19ου αι. Οι εργασίες κατασκευής του φαίνεται πως θα ξεκινήσουν το 2022, ενώ η ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ποια υλικά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν, συνεχίζεται, μιας και για το καμπαναριό πρέπει να κοπούν πάνω από 1000 υπεραιωνόβιες βελανιδιές. 

Ο Καθεδρικός της Notre Dame λίγες μέρες πριν από τη δεύτερη επέτειο της πυρκαγιάς © Raphael Lafargue/ABACAPRESS.COM

Thom Yorke – From the Basement

Δεν χορταίνουμε τις συναυλίες που ανεβάζουν διαδικτυακά οι Radiohead στη «δημόσια βιβλιοθήκη» τους, και για εσάς που αγαπάτε τις ακουστικές εκτελέσεις εξίσου με τις full band, ή και περισσότερο, απολαύστε εδώ τον Thom Yorke μόνο με το πιάνο του, σε ένα σπάνιο πιλοτικό επεισόδιο για τη σειρά «From the Basement» του 2005.  

PATTI SMITH – THE READER IS MY NOTEBOOK

Μπορεί να είστε γραμμένοι σε δεκάδες newsletters, να έχετε βαρεθεί να διαγράφετε ενημερώσεις στο inbox σας, αλλά αν η Πάττι Σμιθ είναι από τους καλλιτέχνες που θαυμάζετε (και πώς να μην τη θαυμάζει κανείς), τότε σπεύσατε να εγγραφείτε στο The reader is my notebook

Το newsletter περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενά της που αφορούν σε βιβλία ή ταινίες που  είδε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, καθώς και φωτογραφίες, ποίηση, μουσική και ιστορίες πίσω από τα τραγούδια της.

Εάν κάποιος επιθυμεί να πληρώσει συνδρομή, αποκτά επίσης πρόσβαση σε μία σειρά που έγραψε η Πάτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τίτλο «The Melting».

Το πρώτο κείμενο που μοιράστηκε μαζί μας σχετιζόταν με την πρόσφατη κυκλοφορία διηγημάτων του Χαρούκι Μουρακάμι, ενώ στο πιο πρόσφατο που λάβαμε μόλις χτες 15/04, είχε τίτλο “Crying. There are all sorts of tears” (Το να κλαις. Υπάρχουν πολλά είδη δακρύων) και σταχυολογεί με την υπέροχη γραφή της, τα τραγούδια που την προκαλούν να χορέψει ή και να κλάψει. Από ένταση, από χαρά, από το βάρος των αναμνήσεων. 

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Για χρόνια έψαχναν οι αρχαιολογικές αποστολές την αιγυπτιακή πόλη Άτεν, που δανείζεται το όνομά της από τον θεό Άτεν, δηλαδή τον θεό Ήλιο κατά πολλούς. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων ξεκίνησε ανασκαφές στη δυτική όχθη του Νείλου, κοντά στην πόλη Luxor και την Κοιλάδα των Βασιλέων, με επικεφαλής τον Αιγύπτιο αρχαιολόγο και πρώην Υπουργό Αρχαιοτήτων, Zahi Hawass. Στις αρχές Απριλίου, η αποστολή ανακοίνωσε επίσημα το σπουδαίο εύρημά της. Η πόλη Άτεν, θαμμένη για περίπου 3.000 χρόνια, αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια τους, ενώ εκείνοι έψαχναν για έναν ναό. 

Πρόκειται, από ό,τι φαίνεται, για τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Αιγύπτου, ενώ η ανακάλυψη θεωρείται από τους αιγυπτιολόγους η δεύτερη σημαντικότερη μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών και φαίνεται πως θα ρίξει φως στην περίοδο που η Αυτοκρατορία της Αιγύπτου βρισκόταν στην ακμή της.Κάνε άλλη μια…

Βόλτα στο διαδίκτυο

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio