μουσικοί_εναντίον_spotify
TECH

Μουσικοί Εναντίον Spotify, ξανά

Πάνω από 180 μουσικοί υπογράφουν επιστολή που καλεί το Spotify να μη χρησιμοποιήσει την καινούρια τεχνολογία «ανοιχτών μικροφώνων» που ανιχνεύει φύλο, ηλικία και συναισθηματική κατάσταση για να προτείνει μουσική.

06/05/2021

Λίγες εβδομάδες μόνο πέρασαν από την ανακοίνωση του Spotify για το λανσάρισμα του Car Thing, της πρώτης συσκευής της εταιρείας που προορίζεται για χρήση στο αυτοκίνητο, και οι αντιδράσεις είναι ήδη εδώ. Πάνω από 180 μουσικοί υπογράφουν επιστολή που καλεί το Spotify να μη χρησιμοποιήσει στο Spotify την καινούρια τεχνολογία «ανοιχτών μικροφώνων», που ανιχνεύει φύλο, ηλικία και συναισθηματική κατάσταση για να προτείνει μουσική.

Το Car Thing, ένα smart player με οθόνη αφής, ειδικά presets και dial που θα διευκολύνει την πλοήγηση κομμάτια, podcasts ή playlists την ώρα της οδήγησης, εκτός από κουμπιά θα διαθέτει και… αυτιά: θα αρκεί να πεις «Hey Spotify», ώστε η συσκευή να παίξει το κομμάτι, το άλμπουμ, την playlist ή το podcast που θα της ζητήσεις, διαβάζοντας τη φωνή μέσα από τέσσερα μικρόφωνα. Ωστόσο, η πιασάρικη δυνατότητα της φωνητικής εντολής φέρνει μαζί και την αμφιλεγόμενη νέα τεχνολογία του Spotify, που επιτρέπει στην πλατφόρμα να ηχογραφήσει και να καταγράψει σε κείμενο τις αντιδράσεις και τις συνομιλίες μας. 

Σαν βγαλμένη από επεισόδιο το «Black Mirror», η εν λόγω πατέντα περιλαμβάνει την αποκωδικοποίηση του τόνου, της έντασης και του ρυθμού της φωνής, για την εξαγωγή πληροφοριών όπως η εκτιμώμενη συναισθηματική κατάσταση των χρηστών, αλλά και το φύλο ή η ηλικία. Μολονότι ελάχιστα πράγματα πλέον μας εκπλήσσουν στις νέες τεχνολογίες, η συγκεκριμένη είναι μάλλον τρομακτική. Έτσι, περισσότεροι από 180 μουσικοί ―μεταξύ των οποίων οι Tom Morello, Downtown Boys, DIIV, Evan Greer και πολλοί άλλοι, μαζί και με διαφόρους οργανισμούς για τα δικαιώματα των μουσικών― έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή που εναντιώνεται στην τεχνολογία αναγνώρισης και καταγραφής φωνής των χρηστών, και καλούν το Spotify να μη τη χρησιμοποιήσει

«Αυτή η τεχνολογία είναι επικίνδυνη, είναι παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν πρέπει να εφαρμοστεί από την εταιρεία του Spotify ή και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία», σημειώνει η επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν και μάλιστα η Sadie Dupuis πρόσθεσε ότι «αντί να ξοδεύει χρήματα στην ανάπτυξη ανατριχιαστικών λογισμικών παρακολούθησης, το Spotify θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο να πληρώνει τους καλλιτέχνες μια δεκάρα για κάθε stream, και να είναι πιο ξεκάθαρο ως προς τα δεδομένα που ήδη συλλέγει απ’ όλους μας».

«Καλούμε την εταιρεία σας να δεσμευτεί δημόσια να μην χρησιμοποιήσει ποτέ, να μην χορηγήσει άδεια, να μην πουλήσει ή δημιουργήσει έσοδα από αυτή την τεχνολογία προτάσεων», αναφέρουν οι υπογράφοντες, και καταλήγουν: «Ακόμα και αν το Spotify δεν το χρησιμοποιεί, η εταιρεία σας θα μπορούσε να επωφεληθεί από το εργαλείο παρακολούθησης, εάν το αναπτύξει άλλη οντότητα. Οποιαδήποτε χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι απαράδεκτη».

Αν και οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας είχαν προσπαθήσει να καθησυχάσουν το κοινό, υποστηρίζοντας πως η κατοχύρωση μιας πατέντας δε σημαίνει οπωσδήποτε πως πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, κανείς δε φαίνεται να έχει πειστεί. Παράλληλα, εκτός πραγματικότητας φαίνεται η εκτίμηση των εκπροσώπων της εταιρείας πως η συγκεκριμένη τεχνολογία δε θα προξενούσε αντιδράσεις. Στην επιστολή των μουσικών προς το Spotify, το ερώτημα παραμένει: «γιατί ερευνάτε τη χρήση του;».


Ακούτε Spotify; Μπορεί να σας ακούει κι αυτό

 

 

 

x
TitleArtist

Στείλε μήνυμα στο studio